PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Rendkívüli Kongresszus
Levél Pintér Sándor miniszter részére
2022. december 17. 20:22
Cimkék: pdsz

A PDSZ 2022. 12. 17-i Rendkívüli Kongresszusa az alábbi levéllel fordul dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez:

Tisztelt Miniszter Úr!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Rendkívüli Kongresszusa 2022. december 17-i határozatában felszólítja Önt, hogy mondjon le tisztségéről a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt.


A PDSZ kezdettől követeli önálló oktatási minisztérium felállítását, amely az oktatás egészét - óvodától a szakképzésen át a felsőoktatásig - magában foglalja. Ezzel együtt azt követeljük, hogy a minisztérium élén hozzáértő oktatási szakember legyen. Az oktatáshoz értő, elhivatott szakemberre van szükség ahhoz, hogy a XXI. század kihívásaihoz alkalmazkodni képes iskolák álljanak a tanulók és a szülők rendelkezésére - bennük társadalmilag anyagilag megbecsült, maximális szakmai támogatással segített pedagógusokkal. Ön saját bevallása szerint az oktatáshoz nem ért - a mi véleményünk szerint az oktatásirányításhoz sem. Bizonyítják ezt az Ön által összehívott - hamisan - konzultációnak nevezett eseményen elhangzottak. A PDSZ Rendkívüli Kongresszusa felettébb aggályosnak ítéli meg 2022. 12. 16-án ismertetett terveket a közoktatásban bevezetendő új bérrendszerről, a belügyi elvárásokról, a rendőri „problémakezelésről”.


A 10% a sztrájkkövetelésektől messze elmarad, az inflációt sem követi. A béremelés pótlékemeléssel, és nem alapbéremeléssel történik, ezzel az ágazatban dolgozók számára olyan helyzetet tartanak fenn, amelyben a biztos bér, az alapilletmény még mindig a 2014. évi minimálbérrel számolt összeg.


Ezért fordulhat elő az, hogy egy 26 éve pályán lévő pedagógus alapbérét fel kell emelni a kötelező garantált bérminimumra. A felvázolt új bérrendszerben a pótlékok nyomtalanul eltűnhetnek. Ezt az intézkedést sem előzte meg sztrájkbizottsági egyeztetés. Ám nemcsak a bérrendezés és a munkaterhek csökkentésének elmaradása a problémánk. Olyan ember ne legyen a közoktatás vezetője, akinek elvárásaiban nyoma sincs semmiféle tartalmi elemnek, csak ellenőrzésekről, “feladatszabásról”, kontrollról, “oktatási felügyeletről” rendelkezik, láthatóan pedagógiai kifejezéseket nem ismer, és azok iránt nem is érdeklődik. Aki a szakemberhiányt óraadók létszámának jelentős növelésével gondolja orvosolni, annak fogalma sincs arról, hogyan működik egy közoktatási intézmény, mi a pedagógus munkája.


Szakmánktól távol áll az Ön fogalomrendszere, sértő hangvétele és stílusa. Ne legyen az oktatás irányítója, aki a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozókat “Sancho Panzá”-nak tekinti! Láthatóan mit sem tud a sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek igényeiről, arról, hogy a szakszolgálatok, a szakértői bizottságok szakemberhiány miatt teljességgel ellehetetlenültek.


Az Ön 9 pontjában ugyan „Első a gyermek”, de bizonyos gyermekek nem léteznek, ahogy a szegregációval sújtottak és az óvodások sem.
Mindannyiunk érdekében kérjük, hogy a közoktatás irányításáról mondjon le!

Budapest, 2022. december 17.

A PDSZ Rendkívüli Kongresszusa

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48