PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A PDSZ XXIV. KONGRESSZUSÁNAK NYILATKOZATA
2021. április 16. 18:45
Cimkék: pdsz

 

A PDSZ XXIV. Kongresszusa elítéli a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését. 

A PDSZ követeli az élet és egészség védelme érdekében az óvodák és alsó tagozatok további zárvatartását 2021. 04. 19-étől.

Azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve 54. §-a alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik, holott pontosan tudják, hogy az óvodákban és iskolákban az egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók. Jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni őket, pl. táppénzre vonulásra, illetve azonnali hatályú, rendkívüli jogviszonymegszüntetéseket helyeznek kilátásba. 

 

A pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek és tanulók 2021. április 19-étől az intézményekben, holott ez az intézkedés jogellenes volna, arra viszont alkalmas, hogy többeket félelmeik és lelkiismeretük ellenére meghátrálásra késztessenek. 

Ugyanilyen a 250 óra feletti mulasztásra hivatkozva a szülők és a tanulók fenyegetése az osztályozóvizsgával, illetve évfolyamismétléssel. Elhallgatják azt, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (7) bekezdése szerint erre nincs szükség, ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható. Ez intézményi döntés függvénye, nem pedig a fenntartó vagy miniszter hatásköre.  

A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg. Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is.

 

Követeljük, hogy járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések.

 

A kormány hallgasson a PDSZ-re és az egészségügyben dolgozókra, a Magyar Orvosok Szakszervezetére: a korai intézménynyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki!

 

Ne rójanak az egészségügyre további terheket! Előzzék meg a halálos áldozatok számának növekedését és további családi tragédiákat! 

 

 

A PDSZ XXIV. Kongresszusa

 

2021. április 16.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48