PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A PDSZ véleménye dr. Maruzsa Zoltán nyilatkozatáról
2020. március 20. 12:35

A tegnapi napon dr. Maruzsa Zoltán nyilatkozatának három olyan eleme is volt, amelyről a PDSZ-nek a hozzánk befutó információk alapján más a véleménye.


Szakszervezetünk szerint a jelenlegi helyzetben a NAT bevezetését el kell halasztani éppen azért, mert a digitális munkarendre egyetlen hétvége alatt történő átállás nagyon sok esetben nemhogy kevesebb munkát jelent, hanem komoly plusz terheket hozott a pedagógusok életébe. Az oktatásirányítás még azzal sem segítette ebben a pedagógusokat, hogy legalább a tavaszi szünetet előrehozta volna.


Mindettől függetlenül sem látjuk szerencsésnek, ha egy olyan kérdésben, amely még a járvány előtt is megosztotta az érintetteket, ennyire mereven ragaszkodjon az oktatásirányítás a szakma többségének véleménye szerint egyébként is korszerűtlen NAT bevezetéséhez.  Kérjük azt is mérlegeljék a döntéshozók, hogy amennyiben a Nemzeti Alaptanterv elhalasztásra kerül, úgy egy későbbi, átgondoltabb dokumentumba akár már be lehet építeni a veszélyhelyzetben bevezetett digitális tanrend értékes tapasztalatait.


Az érettségivel kapcsolatos döntése előtt, kérjük, az oktatásirányítás ne csak saját magával, hanem a jelenleg frontvonalon lévő pedagógusok szakmai szervezeteivel is egyeztessen. Erről nem kell napokon belül döntés hoznia, tehát van némi idő az átgondolt intézkedésre.


A másik észrevételünk a KRÉTA-rendszerhez kapcsolódik. Maruzsa Zoltán nyilatkozata szerint „boldogság van az egész rendszerben”. Tájékoztatjuk államtitkár urat, hogy bár a digitális átállás valóban tiszteletre méltó energiákat szabadított fel az oktatás szereplőiben, ha valamivel kapcsolatban mégis számtalan kifogás érkezett, akkor az éppen a KRÉTA rendszer alkalmatlansága, lassúsága és az a felesleges adminisztrációs teher, amelyet a rendszeren keresztül jelenleg is elvárnak a pedagógusoktól.


Mindezek alapján kérjük az államtitkárt, hogy jelen helyzetben nyilatkozatait a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz.

Budapest, 2020. március 20.

Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13