PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Sajtóközlemény a nevelési-oktatási intézmények bezárásának szükségességéről
2020. március 12. 10:37
A PDSZ sajtóközleménye a kihirdetett veszélyhelyzettel kapcsolatban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének véleménye szerint be kell zárni a nevelési-oktatási intézményeket. A nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 %-os, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.

Lásd itt.

Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.

Mivel a tegnapi napon a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás került a nyilvánosság elé, miszerint a kéthetes bezárás miatt meg kéne ismételni a tanévet, elengedhetetlennek tartjuk ezúton is leszögezni: nincs ilyen kötelezettség.

A bezáráshoz fontos tudni az alábbi, jelenleg részben a tegnapi kormányrendelettel felfüggesztett általános szabályokat:

Köznevelési törvény 30. § (5) Ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges
a) az intézményre kiterjedő veszélyhelyzet esetében az intézményvezető,
b) a településre kiterjedő veszélyhelyzet esetében a jegyző a fenntartó egyidejű értesítése mellett,
c) a megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzet esetében a hivatal
rendkívüli szünetet rendel el.

30. § (3) A fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója - az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is - elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.

Tehát csak akkor kell elrendelni a tanítási napok pótlását, ha a szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Amennyiben az iskola távoktatást szervez, a tantervi követelmények elsajátítása megoldható.

Azt is fontos tudni, hogy tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

Mindezek alapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Ezen túlmenően közleményünkben valamennyi intézményvezetőt és fenntartót is arra biztatunk, hogy ők is forduljanak hasonló kéréssel a kormány illetékeseihez, hiszen a tegnap ismertté vált 41/2020. (III.11.) számú kormányrendelet átmenetileg elvonta tőlük annak jogát, hogy helyben hozzák meg ezt a döntést.

Budapest, 2020. március 12.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48