PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Közlemény
2020. február 06. 09:08
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elutasítja a Nemzeti Alaptanterv legújabb változatát, amely alkalmatlan arra, hogy a magyar oktatásügy megújulásának alapdokumentuma legyen.

PDSZ messzemenően egyetért a Civil Közoktatási Platform szakmai alapon megfogalmazott véleményével, amely szerint az ismertté vált anyag a tanulók többségének teljesíthetetlen, jellegében a totális műveltségátadás elavult talaján áll, és átideologizált. E miatt még azok a részei is kudarcra vannak ítélve, amelyek egy-egy ponton életszerűbb, korszerűbb tudásátadás lehetőségét hordozzák.


Az iskola az ismeretek közvetítője, gondolkodásra, problémamegoldásra és együttműködésre nevelés helyszíne helyett pártideológia közvetítésének szerepét kapta.
A szakképzés megalapozásának, a technikai műveltségnek nem használ a technika tantárgy kivezetése. Egyébiránt, a szakképzés teljességgel kimarad a NAT-ból.


Átgondolatlan a NAT bevezetésével megvalósuló óraszámcsökkentés is, amelyet súlyosbít, hogy ezzel együtt nem csökken a megtanítandó tananyag mennyisége. Így még inkább fokozódik a tanulók túlterheltsége, az egyénre szabott fejlesztés szinte lehetetlenné válik. Minimális a szabad időkeret, ezért iskolai arculat kialakítására, akár az eddigi tagozatok megtartására, egyes tantárgyak emelt óraszámban történő tanítására aligha lesz mód.


A NAT-ba a tanárképzéshez nem igazodó tanulási területek is bekerültek. Ezek együttesen lehetetlen feladat elé állítják a tantestületeket és az intézményvezetést, hogy felkészüljenek a rendelkezésre álló rövid időben a NAT, és az ezután megjelenő kerettantervek alapján a következő tanévre.

A PDSZ mindezek alapján arra kéri a pedagógusokat, hogy:
1. Ha bevezetésre kerül az új NAT, hagyják figyelmen kívül mindazokat a tartalmakat, amelyek lelkiismeretük, és legjobb tudásuk szerint ártalmasak!
2. A kollégák kezdjék el feljegyezni munkaidejüket, beleértve a NAT-módosítással kapcsolatos többletmunkát is!
3. Csatlakozzanak minden tiltakozó mozgalomhoz!

Ezen túlmenően a szakszervezet követeli, hogy a kormány ne vezesse be az új Nemzeti Alaptantervet, és széles társadalmi egyeztetés keretei között, alternatív lehetőségeket mérlegelve, készüljön egy valóban új és korszerű alapdokumentum!


Budapest, 2020. február 6.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya
Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48