PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Sajtóközlemény
2020. január 29. 08:52
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete növekvő aggodalommal figyeli a szakképzés átalakításának folyamatát, amely az ágazat minden szereplőjét bizonytalanságban tartja.

A PDSZ szerint elfogadhatatlan, hogy:


- Nincs érdemi tájékoztatás sem a szülők, sem a tanulók, sem a munkavállalók irányában.

Elképesztő felelőtlenségnek tartjuk, hogy alig több, mint két héttel a továbbtanulásra való jelentkezés előtt a szülők és tanulók nem tudhatják pontosan, hogy milyen szakmát választhatnak, mit is adhat számukra a megújítani tervezett szakképzés.

- Továbbra sincs jogszabályban rögzített garancia a béremelésre.

A szakképzési centrumokból származó hírek alapján az esetleges emeléshez szükséges bértömegnek nincs nyoma a költségvetési előirányzatokban, nem ismerik mértékét. Egyéb forrásokból az is következik, hogy nem kap minden dolgozó érzékelhető béremelést, miközben a munkaterhek növekedése prognosztizálható, s akár 29 tanítási órára is kötelezhetők lesznek hetente az oktatók, pedagógusok.

- A jogalkotás körül még mindig nagy a káosz.


Információink szerint az igen alacsony jogi színvonalat képviselő szakképzési törvény végrehajtási rendeletének sokadik variációján dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium, miközben a szakma pusztán a második változatról adhatott véleményt, ám vita erről sem zajlott.

- A közalkalmazotti törvény hatályon kívül helyezése továbbra is veszélyezteti a munkavállalók érdekeit.

Sokszor és sok helyen hívta már fel a figyelmet a PDSZ arra, hogy közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény számtalan ponton kedvezőbb a munkavállalóknak, mint a munka törvénykönyvében foglaltak. Úgy látjuk, hogy különösen egy olyan országban, ahol a pozitív gazdasági mutatók ellenére is ilyen mértékben szakadnak el a közszféra és a versenyszféra bérei, semmiféle kormánynak nincs erkölcsi alapja elvonni az itt dolgozók jelenleg még biztosított többletjogait. Mindemellett a pedagógusok foglalkoztatásának köznevelési törvényben és a hozzá kapcsolódó rendeletekben rögzített speciális szabályai sem vonatkoznának a továbbiakban a szakképzésben dolgozókra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet és őszinte aggodalommal figyeli - az egyébként reformokra szoruló ágazatban - a hibás döntések sorozatát. A múlt héten ezért bejelentettük egy - a szakképzéssel foglalkozó - sztrájkbizottság megalakulását, annak reményében, hogy mielőbb tárgyalhassunk a felelősökkel. Korábbi tapasztalataink alapján nem ér minket meglepetésként, hogy a kormány nem válaszolt a sztrájktörvényben előírt határidőn belül, amelynek értelmében már ki kellett volna jelölnie tárgyalóit. A PDSZ ebbe nem hajlandó beletörődni, s amíg nem tudjuk elérni, hogy legalább egy évvel elhalasszák a szakképzés reformját, valamint azt, hogy az ott dolgozók továbbra is közalkalmazottak maradjanak, a nyomásgyakorlás hagyományos és új eszközeivel is élni fogunk.

2020. január 29.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya

Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13