PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A pedagógusok biztonságáért
2019. október 16. 11:02
Cimkék: pdsz
A PDSZ levelet írt az EMMI-hez a pedagógusok biztonságával kapcsolatban.
Tisztelt Miniszter Úr!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a pedagógusok biztonságos munkavégzését, emberi méltóságának megőrzését mindenek felett álló kérdésnek tartja.
Az elmúlt évtizedekben a társadalom differenciálódásával egyenes arányban nőtt az élet minden területén az agresszió, és csökkent a közfeladatot ellátó munkavállalók biztonsága. Így van ez a pedagógusok esetében is, ahol mind gyakrabban kerülnek olyan szituációba kollégáink, amelynek kezeléséhez, sem ők, sem az oktatás jelenlegi rendszere nem rendelkezik kellő eszköztárral, s amelyek több esetben átlépik a pedagógiai megoldások kereteit. Ilyen alkalmakkor a munkavállaló tehetetlenségénél, veszélyeztetettségénél csak a megalázottsága nagyobb, s nem csoda, hogy azokban az intézményekben és régiókban, ahol szinte mindennaposak ezek a jelenségek, még a szokásosnál is nehezebb munkaerőt találni.
A PDSZ úgy látja, hogy a fenti probléma gyökerei nem csupán a közoktatás körében keresendők, mint ahogy a megoldások sem, éppen ezért kérjük, Önt mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, hogy kihasználva hivatala összetettségét, a tárca tűzze napirendre a közfeladatot ellátó személyek biztonságának kérdését. Ezen túlmenően kérjük, hogy a köznevelési államtitkárság külön foglalkozzon a pedagógusokat érő agresszió speciális körülményeivel, és készítsen cselekvési tervet, melynek elsődleges célja olyan feltételrendszer megteremtése legyen, amely alkalmas a konfliktusok kialakulásának megelőzésére.
A PDSZ azt is fontosnak tartja, hogy az e tárgyban elinduló munkafolyamatba mielőbb vonják be az érintett érdekvédelmi és szakmai szervezeteket.
Kapcsolódó tartalmak
Letölthető állományok
Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48