PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
XVIII. Kongresszus
2019. október 04. 20:41
Cimkék: pdsz

A PDSZ október 4-én tartott rendkívüli kongresszusán az alábbi határozatokat hozta:

1. A PDSZ XVIII. Kongresszusa nyílt levélben fordul Magyarország miniszterelnökéhez, amelyben kéri, hogy cáfolja vagy erősítse meg, hogy kormánya tervezi a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatályon kívül helyezését, továbbá azt a törvényben foglalt munkáltatói kötelezettséget, hogy a szakszervezeti tagdíjakat a szakszervezeti tag kérésére a munkáltató a bérekből a szakszervezet részére átutalja.
A közalkalmazotti törvény hatályon kívül helyezésével megszűnik a jubileumi jutalom, de érinti többek közt
- a munka törvénykönyvében szabályozott felmondási időnél hosszabb felmentési időt,
- a végkielégítést,
- a jogviszony megszüntetésének korlátozásait,
- a nők 40 éves jogosultsági idő alapján történő felmentését.
A szakszervezeti tagdíjak kötelező átutalásának megszüntetése a szakszervezetek totális ellehetetlenítésével egyenlő. Ha ez a szándék, akkor ez a legjobb módja annak, hogy a független szakszervezeti mozgalom Magyarországon visszaszoruljon.

2. A PDSZ támogatja azokat a kezdeményezéseket, melyek azért küzdenek, hogy a lakhatás legyen alapvető emberi jog.
A Kongresszus felhatalmazza az Országos Választmányt, hogy vizsgálja meg a civil-szakszervezeti-lakásszövetkezeti együttműködésének lehetőségeit, hogy az állami intézkedésekig miként mérsékelhető a szakszervezeti tagokra is nehezedő lakhatási válság.

3. A PDSZ csatlakozik minden olyan, más szervezet által kezdeményezett akcióhoz – beleértve a demonstrációkat és a munkabeszüntetést is –, amely a munkavállalók összesége, és azon belül különösen az oktatásban dolgozók, továbbá a diákok élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében szerveződik. A PDSZ az ügyek fontosságát tartja szem előtt, függetlenül attól, hogy ki a kezdeményező. A PDSZ eddigi tapasztalatait megosztja a többi szakszervezettel és a civilszervezetekkel.

4. A XVIII. Kongresszusa felszólítja az Országos Választmányt, hogy a Szakképzés 4.0 bevezetése kapcsán eddig történt (kancellári rendszer) és ezután várható, a munkavállalókat, a PDSZ tagjait érintő átalakításokkal és átszervezésekkel kapcsolatban az alábbiak szerint járjon el:
a) Az eddig birtokába került információk alapján tájékoztassa a centrumokban dolgozó PDSZ-tisztségviselőket, és kérjen visszajelzést tőlük, hogy felmérje a helyzet súlyosságát.
b) Az Országos Választmány haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalásokat a Szakképzés 4.0 várható következményeiről (átszervezések, alkalmazotti létszámok, bérek).

Az Országos Választmány erről a feladatáról a következő kongresszuson írásban számoljon be a küldötteknek! 

Kapcsolódó tartalmak
XVIII. Kongresszus
Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13