PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Tájékoztatás
2019. május 28. 23:19
Cimkék: pdsz

1. A PDSZ nem mondott le a sztrájk szervezéséről, sőt. 
2. A PDSZ minden létező eszköz igénybevételével kijárja, hogy Magyarországon jogszerűen lehessen a sztrájkjogot gyakorolni. 
3. Keresetet indítottunk az összes nagy munkáltató ellen. A pereket, ha szükséges, egészen a nemzetközi jogorvoslati szintig elvisszük.
4. A PDSZ azért nem szervez olyan sztrájkot, amely nem felel meg a sztrájktörvényben írtaknak, mert a szakszervezet felelősséget kell, hogy vállaljon mindazokért, akik felhívásunkra leteszik a munkát. Ezeket a munkavállalókat mindenkor meg kell tudni védeni, márpedig az csak jogszerű sztrájk esetén lehetséges. 
5. A PDSZ nyilvánosságra hozza, hogy a munkáltatók és más szervezetek hogyan akadályozzák a sztrájkjog gyakorlását.
6. A sztrájk nem a PDSZ hibájából halasztódik. Az előzményekből lehetett erre számítani, ám annak érdekében, hogy kereseteinket érdemben elbírálják - erre még mindig nem került sor - konkrét időpontra meg kellett hirdetnünk a sztrájkot. Ha a sztrájktörvény által biztosított kiskaput a munkáltató nem használta volna ki, bőven lett volna lehetőség a meghirdetett, jogszerű sztrájk megszervezésére. 
7. A PDSZ alkotmányjogi panasz benyújtását tervezi a sztrájktörvény módosítása érdekében, mivel a jelenleg hatályos jogszabály a még elégséges szolgáltatás körébe tartozó területek bizonytalansága, valamint az arról szóló megállapodás mint a sztrájk megkezdéséhez szükséges feltétel miatt nem teszi lehetővé a sztrájk mint munkavállalói érdekérvényesítő eszköz igénybevételét a közoktatásban. Ezt látjuk most is. 
8. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy egészen elképesztő módon történik a jelenlegi sztrájk akadályozása, amely a jogszabályokat nem ismerők számára a PDSZ lejáratására is alkalmas. Van olyan tankerületi központi igazgató, aki most jött arra rá, hogy ugyan korábban már megállapodást kötött a PDSZ-szel, mégsem jogosult tárgyalni és megállapodni a még elégséges szolgáltatásról. A középirányító szerve, a Klebelsberg Központ állásfoglalására várt és várhatott a bíróság szerint, hogy ezt a korábbi gyakorlatától eltérő véleményét megadja a bíróságnak, amely bíróság érdemi döntéseket még mindig nem hozott. 
9. Kaptunk viszont néhány olyan végzést különböző összetételő bírói tanácsoktól, amelyek szinte szó szerint megegyező szöveget tartalmaztak. Ezek egyike sem bírálta el érdemben az ügyünket. Várhatóan lesz olyan, amelyet megfellebbezünk, és lesz, amelyet a gyorsabb elbírálás érdekében újra beadunk annak ellenére, hogy a formai kifogásokkal jogi képviselőnk nem ért egyet. 
10. Ezt a harcot a PDSZ minden körülmények között végig fogja vinni a jelenlegi és minden majdani sztrájkkövetelés teljesülése érdekében.

 N.E.

Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13