PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Sajtóközlemény: az MTA kutatásai alátámasztják problémafelvetéseink jogosságát
2018. február 26. 13:19, Mendrey László
Cimkék: pdsz, ráció
Az MTA kutatói által 2018. február 24-én publikált jelentés teljes mértékben alátámasztja a PDSZ és a szakmai szervezetek által hosszú évek óta jelzett problématömeggel kapcsolatos felvetések jogosságát.

1. A jelentés egyetlen pozitívumot említ az Nkt. következményeként megvalósultak közül: a pedagógus béremelést. Kiemelve a nominális növekedés tényét, de rávilágítva arra, hogy a pedagógus átlagbér még mindig – jelentős mértékben – elmarad a magyarországi diplomás átlagbértől, nem beszélve az uniós átlagfizetésről.

2. Nem foglalkozik a jelentés – talán nem is dolga – de a bérekkel kapcsolatban sokadszor is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a béremeléssel együtt jelentősen nőtt a munkaterhelés, eliminálva így annak értékét, és jelentőségét.

3. Hangsúlyos elem a szegregáció, diszkrimináció kérdése, szoros összefüggésben a hátrányos, és a halmozottan hátrányos térségek, tanulók reménytelen helyzetének bemutatása, kiemelve a lemorzsolódás tényének nagyságrendi eltérését a más helyzetben lévőkétől.

4. Gimnáziumok vs szakképzés kérdésében a társadalom egyértelműen az előbbi mellett van, a szakképzés megoldatlansága súlyos társadalmi és gazdasági következményeket hordoz, már belátható időn belül.

5. Kiemelik a felsőoktatásba jutás lehetőségének brutális szűkítését, jelezve, hogy két év múlva kb. felére csökkenhet a főiskolákra, egyetemekre felvettek száma.

6. Szó esik még az ún. „társadalmi egyeztetések” képmutató haszontalanságáról, s arról mennyire nem kíváncsiak a politika aktorai a szakma véleményére.

Ezeket a problémákat, köztük a tanulói, és pedagógus túlterhelés kérdésének kontra-produktivitását számtalan alkalommal tettük szóvá. Megszólalásaink süket fülekre találtak. Ha – esetleg – volt is olyan, aki válaszolt, mindannyiszor a köznevelési (mindegy, hogy milyen) kerekasztalt ajánlotta az egyeztetés fórumává. Azt a kerekasztalt, amit egyébként sóhivatallá degradáltak.

Az 95 pontos MTA jelentéssel közel azonos időben jelent meg, hogy a kormány nem tartja indokoltnak azt, hogy oktatási programmal jelentkezzen, hiszen az eddigi eredmények őket igazolják.

No comment.

Balog Zoltán az EMMI vezetője azt is bejelentette, hogy a mindennapos testnevelés általános iskolai bevezetésének sikerén felbuzdulva, tervezik ennek bevezetését az óvodákban is…

Az a tény, hogy a tárgyi feltételek, a rendelkezés életbe lépését követő több mint fél évtizeddel sem állnak maradéktalanul rendelkezésre, úgy tűnik, továbbra sem zavarja a minisztert a nagyot álmodásban, mint ahogy az sem, hogy az óvodákban – az Alapprogram részeként - most is megvalósul a mindennapos testmozgás. Arról már szó sem essék, hogy a mindennapos testneveléshez nélkülözhetetlen feltételek az óvodákban még kevésbé adottak, mint az iskolákban… Az Nkt. által elindított változások valójában egy helyen – az óvodákban – jelentettek pozitív elmozdulást.

Nem kellene ezt is tönkre tenni!

 

 

nyitókép forrása: pixabay.com

Képgalériák
2019. január 20.
2018. december 10.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. február 23. 12:04
2019. február 13. 20:55