PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
PDSZ és CKP: gyökeres változtatásokra lenne szükség!
2018. január 31. 14:25, pdsz.hu
Cimkék: pdsz, ráció
Az oktatásügyben széleskörű társadalmi egyeztetés szükséges, ezért gyermekeink érdekében el kell indulni egy jól megszervezett diskurzusnak – hangzott el a PDSZ és a Civil Közoktatási Platform (CKP) szerdai közös sajtótájékoztatóján.

A PDSZ Országos Irodájában rendezett eseményen Ercse Kriszta ügyvivő a CKP, Mendrey László elnök pedig a PDSZ állásfoglalását ismertette. A Civil Közoktatási Platform különösen fontosnak tartja, hogy a parlamenti választások idején a választópolgároknak lehetőségük legyen felelős döntést hozni, azaz tisztában legyenek a magukat megmérető pártok oktatáspolitikai elképzeléseivel, s azok társadalmi következményeivel.

Ezért szervezett 4 alkalommal, 8 stratégiai témában nyilvános eseményt annak érdekében, hogy a választásra készülő pártoknak lehetőségük legyen ismertetni elképzeléseiket. Ezen elképzelések mellé szakértői értékelést csatolva elkészítették az oktatáspolitikai tervek összehasonlító táblázatát. Ercse Kriszta, a CKP szóvivője elmondta, hogy a rendezvénysorozatra minden pártot meghívtak, de a kormányzó pártok közül sem a Fidesz, sem a KDNP nem kívánt részt venni, ugyanakkor valamennyi ellenzéki párt jelen volt.

A CKP szóvivője hozzátette: a CKP által az asztalra tett ,,kockás könyvet” az ellenzéki pártok elfogadják, ugyanakkor a minőségi oktatás fejlesztése érdekében kívánatos beavatkozások lehet, hogy sérthetik bizonyos pártok érdekeit. Nemcsak a CKP elveihez közeliek az ellenzéki pártok felfogásai, de az ellenzéki pártok is hasonló elveket vallanak. A magyar oktatási rendszer nagyon elavult, nem készít fel a jövőre, pedig a 21. század kihívásait kell figyelembe venni! Gyökeres változtatásra van szükség, ugyanakkor sok emberben van ódzkodás a változásoktól. Meg kell beszélnünk mindent, gyermekeink érdekében el kell indulni egy jól megszervezett diskurzusnak tanár és szülő között is. Az egyes szereplőknek is ki kell mondani, hogy mi a rossz. Széleskörű társadalmi egyeztetésre van szükség – hangsúlyozta Ercse Kriszta.

Mendrey László PDSz elnök kiemelte: még mindig meglepődök, amikor a kormánypártok részéről ilyen szintű cinikus elutasítás éri a rendezvényeinket. Nem akarnak egyeztetni, mindent megpróbálnak beterelni a köznevelési kerekasztalba, ahol nem születhetnek olyan döntések, amelyek előrevinnék az ügyeket. Ugyanakkor nélkülünk nem lehet, ellenünk meg pláne nem lehet oktatásról beszélni. Ami a leginkább foglalkoztat bennünket az az életpálya-modell, a bérek és a minősítések kérdése. Ezzel kapcsolatban a kialakult közös viták odavezettek, hogy az ,,oktatási minimum” kidolgozása a hétvégére befejeződött. Az oktatás ügyeiben nem a parlament képviselőinek, hanem az országnak kell egyetérteni, a szakma nézeteit kell figyelembe venni, nem a politikusok véleményét.

A fórum a MÚOSZ székházában február 3-án 11-15 óra között folytatódik. Az utolsó, negyedik alkalommal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével együttműködésben tárgyalják meg a ,,Pedagóguspolitika és a Társadalmi egyeztetés folyamatai” témaköröket. A fórumon a tervek szerint 10 párt lesz jelen az eseményen, a PDSz véleményét Nahalka István oktatáskutató, Puskás Aurél PDSz alapító tag és Papp László, a Szent László Gimnázium tanára tolmácsolja majd.

A sajtótájékoztató végén, újságírói kérdésre elhangzott, hgoy a PDSZ nem kívánja minősíteni, véleményezni a szakadás előtt álló PSZ belső ügyeit, ugyanakkor fontosnak tartja az érdekképviseletek közös fellépését. Mendrey László emlékeztetett rá, hogy a kormánypártok támogatottsága akkor csökkent látványosan, amikor a 2 nagy pedagógus szakszervezet demonstrált, illetve amikor 5 nagy szakszervezet összefogott.

A CKP szóvivője ugyancsak újságírói kérdésre kifejtette: ami hazánkban az oktatásban történik, az bűntett, gaztett a gyerekeink ellen. Egzisztenciális fenyegetettséget tapasztalunk, ha valaki rendszerkritikusan viselkedik, nyilatkozik, annak következménye lesz!

A sajtótájékoztató végén megtudtuk, hogy a PDSZ a nyilatkozattétellel kapcsolatban az állampolgári jogok és az oktatási jogok biztosának hivatalához beadvánnyal és azt kérte, hogy vizsgálja meg, jogszerű-e a nyilatkozattétel tiltása. A vizsgálat eredményét várhatóan áprilisban, már a választások után közlik csak.

Képgalériák
2019. január 20.
2018. december 10.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. február 23. 12:04
2019. február 13. 20:55