PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A Civil Közoktatási Platformmal együtt követeljük a HIT-rendelet visszavonását!
2018. január 03. 15:36, pdsz.hu
Cimkék: pdsz, ráció
A HIT kidolgozása nem iskolai feladat, dolgozzák ki a szakemberek, aztán juttassák el ezt az iskolák számára – hangsúlyozta évindító sajtótájékoztatóján Mendrey László. Szakszervezetünk elnöke január 3-án a pedagógusok bérhelyzetét és a Honvédelmi Intézkedési Terv megalkotásának anomáliáit vette górcső alá.

A kibocsátott sajtóanyagból kiolvasható, hogy 2017 végén a Kormány ismét egyértelműen jelezte, hogy számára mennyire lényegtelen a közoktatás, és a benne érintettek helyzete. A Klebelsberg Központnál jelentkező (adócsökkentés indokolta) 4 milliárd forintos megtakarítást – mindenféle egyeztetés, s indoklás nélkül – egy tollvonással az egyházak javára csoportosította át akkor, amikor az oktatás háttérintézményeben százezres karácsonyi jutalmakat osztogattak annak ismeretében, hogy a Klebelsberg Központhoz tartozó iskolák munkavállalóinak egy fillér sem jutott.

Mendrey László emlékeztetett rá, hogy a minimálbér 2018-ban 138 000 Ft, ha az életpályamodell idején beígért elven számolnák a tanárok bérét, akkor a pedagógus bértábla adatai lényegesen magasabb összegekről szólnának. A különbözeteket bemutató táblázataink a cikk alján találhatók.

Ez a téma permanens, a pedagógusok által elszenvedett bérhátrányt orvosolni kell! Követeljük, hogy a pedagógus bérek számítási alapját kössék a mindenkori minimálbérhez – nyomatékosította Mendrey László, aki azt is kiemelte a téma kapcsán, hogy nem is olyan hosszú idő múlva katasztrofális helyzet állhat elő, mert egyrészt nem maradnak a fiatalok a pedagógus pályán, másrészt nem is jelentkeznek majd pedagógus-képzésre. Ezzel a kijelentésével arra utalt szakszervezetünk elnöke, egy nemrég közzétett felmérés szerint a jelenlegi diákok mindössze 3%-a lenne pedagógus.

A sajtótájékoztató másik témája a HIT kérdése volt. Kormányunk gondolt arra is, hogy „az éberség az első!” Utasítást adott a HIT kidolgozására, mely azonkívül, hogy alkotmányossági kérdéseket is feszeget, nem alkalmas másra - mint fölösleges, és káros riogatásra. A Honvédelmi Intézkedési Terv 2017 végén egy kósza információ lévén jutott a tudomásomra, majd robbantotta az internetet. Miről is van itt szó – kérdezte Mendrey László, majd így folytatta: korábban arról hallottunk, hogy biztonságban vagyunk, aztán mégsem? Az iskoláknak intézkedési tervet kell készíteni, hogy egy lehetséges terrorcselekmény vagy háború esetén milyen intézkedéseket kell majd foganatosítani. Jogászunk álláspontját ismertetve elhangzott, hogy a honvédelemről és a Magyar Honvédségről valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény előírja, hogy a honvédelmi felkészülés egyes feladatainak ellátásában az oktatási intézményeknek is részt kell venniük. Ez az alapja az EMMI által, az oktatási intézmények vezetőihez eljuttatott levélnek, melyben a Honvédelmi Intézkedési Terv megalkotását teszik kötelezővé. Szintén a köznevelési intézmény vezetőjének felelősségévé teszik, hogy ezt a tervet az azt végrehajtó „személyi állomány”(!!!) megismerje és felkészüljön annak végrehajtására. A terv elkészítéséhez segédanyagot is összeállítottak, s ebből egyértelműen kiderül, hogy a HIT elkészítése érzékelhetően jelentős többletfeladatot ró az intézményvezetőkre, s beosztottjaikra. Ez a tevékenység biztosan nem tartozik a pedagógusok munkaköri feladatai közé. Mi a baj ezzel – kérdezhetnék.

A HIT elkészítésére olyan embereket köteleznek, akiknek nincs ilyen irányú képzettségük, nincs tudásuk annak vonatkozásában, hogy mi a teendőjük háború, vagy egy esetleges terrorcselekmény idején. Határozott meggyőződésünk, hogy ez nem feladata egyetlen közoktatási intézménynek, illetve az abban dolgozó pedagógus és nem pedagógus végzettségű munkavállalónak sem.

A terrorveszély elhárításának legmegfelelőbb módja a megelőzés, s ha ez már nem sikerül, akkor annak elhárítása szakemberek dolga. Vannak erre kiképzett szolgálatok, a helyzet kezelését ostobaság outsiderek kezébe adni, rájuk hárítva így egy esetleges tragédia miatti felelősséget. Rendkívüli helyzetben természetes, hogy a pedagógusoknak segíteniük kell a gyermekek biztonságba helyezését. A HIT azonban ennél lényegesen többet követel, melyre az intézményeknek egyszerűen nincs kompetenciájuk, felvetve a lelkiismereti szabadság alaptörvényben biztosított jogának sérülését is. Meglátásunk szerint a veszéllyel való riogatásnak kizárólag kampány feladata van. Ez azonban alkalmas a köznyugalom megzavarására, s széles körben kelt szorongást, bizalmatlanságot. Ez – az egyébként is ezer sebből vérző - közoktatás hatékonyságát tovább rombolja, akadályozva ezzel az oktatás permanens válságából való kilábalás megkezdését – foglalta össze a PDSZ jogászának állásfoglalását Mendrey László, majd hozzátette: a NATO kötelezettségre hivatkoznak, ugyanakkor ez egy hamis állítás, inkább a mostani választási kampány folyamatába illeszkedő politikai fogás.

Példának okáért egy operatív törzset egy iskola nem tud létrehozni, mert az intézmény szerkezete és a pedagógus-kollégák sem alkalmasak ezen feladatok ellátására. A HIT kidolgozása nem iskolai feladat, dolgozzák ki a szakemberek, aztán juttassák el ezt az iskolák számára. Egyébként a PDSZ véleménye, hogy oldják meg a szakemberek ezt a feladatot és ne a pedagógusok nyakába varrják ezt is – húzta alá Mendrey László.

Elhangzott: a PDSZ azt gondolja, hogy ha a kormányzat ilyen terv létét szükségesnek tartja, akkor az EMMI a Klebelsberg Központtal, a szakképzési centrumokkal, az önkormányzatokkal, valamint az egyházi és magánfenntartókkal, valamint a szakszolgálatok szakembereivel összefogva készítse el azt.

Egyetértve a Civil Közoktatási Platformmal, a PDSZ is követeli a rendelet visszavonását, ezért aztán a PDSZ tárgyalásokat kezdeményez a Klebelsberg Központtal és a szakképzési centrumokkal.

Újságírói felvetést követően Mendrey László elítélte, hogy nyilvánosan közzéteszik az egyik vidéki iskolában, hogy kikapott intőt – ez megengedhetetlen, mindenféle jogot sért – fogalmazott elnökünk. Sajtótájékoztatója végén Mendrey László kifejtette: még mindig nem vagyunk a mélyponton, a szómágia helyett a kormánynak a valós megoldások eszköztárával is élni kellene már. Az iskolákat és óvodákat pedig hagyják meg a közoktatás színtereinek, s a politikát tartsák tőlük távol!

Kapcsolódó tartalmak
Letölthető állományok
Képgalériák
2019. január 20.
2018. december 10.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. február 23. 12:04
2019. február 13. 20:55