PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Történelmi lecke fiúknak (is)
2016. november 27. 20:28, Mendrey László
Cimkék: pdsz, ráció
Lázár János szerint az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények. Szerinte a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. Mindezt a magyar állam képviseletében Mezőtúron, egy református kollégiumi könyvtár felújítása alkalmából tartott rendezvényen jelentette ki az elmúlt héten.

Lázár János néhány évszázadot, és sokmillió állampolgárt figyelmen kívül hagyva, könnyedén siklott át olyan Európa, s benne hazánk, sorsát meghatározó elven, mint a szekularizáció. Az állam és az egyház szétválasztásának gyakorlata a polgári demokráciákban axióma.

Nem vitatható az egyház szerepének fontossága, s nem kérdőjelezi meg senki az egyházi iskolák működésének létjogosultágát. Ezek az intézmények jelentős szereplői az oktatásnak, de nem válhatnak a legfontosabbá! Az állam kiemelt feladata iskoláinak támogatása úgy a fenntartás, mint a működtetés terén, s olyan nemzeti alaptanterv megalkotása, mely a vallás értékeinek felmutatása mellett, prioritásként kezeli a világi értékrend bemutatását! A miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozata ráadásul ellentétes – az általa minden bizonnyal megszavazott – Alaptörvénnyel és nemzeti köznevelési törvénnyel is. Ezek egyértelműen szabályozzák a szabad iskolaválasztás és a szabad vallásgyakorlás kérdését csakúgy, mint az állami és önkormányzati intézmények feladatait. Lázár János súlyos hibája, hogy nem tudja kik az oktatás legfontosabb szereplői. Segítünk: a gyerekek… Nekik nem az a legfontosabb, hogy buzgó keresztények, jó keresztyének és jó hazafiak legyenek. Sokkal inkább az, hogy nyugodt, szeretetteljes légkörben, kiegyensúlyozott, megbecsült és jól felkészült pedagógusok tanítsák őket olyan iskolákban, olyan tananyagot, melyek megfelelnek az adott kor – most éppen a 21. század – kihívásainak. Így válhatnak boldog, sikeres hazájukat szerető felnőtté.

Magyarország elemi érdeke, hogy ezek a gyerekek iskolai tanulmányaik eredményeként EMBEREK legyenek. Így, csupa nagybetűvel. Tökéletesen mindegy, hogy milyen a világnézetük. Legyenek istenhívők, vagy éppen ateisták.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48