PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A PDSZ szolidaritási sztrájkra hívja a közoktatásban dolgozókat
2016. november 14. 15:35, Szita Róbert - Kiséri-Nagy Ferenc
Cimkék: pdsz, ráció
December 5-ére szervezi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a szolidaritási sztrájkot, mellyel a szociális ágazatban dolgozókért állnak ki. Mendrey László PDSZ elnök a hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a munkáltatóval történő egyeztetések az elmúlt időszakban megakadtak, a sztrájkbejelentés miatt viszont köteles lesz a munkáltató tárgyalódelegációt kijelölni.

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) november 10-én közölte: országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért. Ezzel kapcsolatban, a sajtótájékoztató elején Mendrey László azt közölte, hogy a PDSZ országos választmánya pénteken döntött a december 5-én megtartandó szociális ágazatbeli sztrájk idejére szervezett szolidaritási sztrájkról.

Arra hívunk minden közoktatásban dolgozó kollégát, hogy csatlakozzanak hozzánk, hiszen a lehetetlen munka- és bérkörülmények miatt tiltakozunk. A szervezés egyszerűbb, mint egy pedagógus sztrájk esetén, csupán egy bejelentéssel kell élnünk a munkáltató felé, miszerint a PDSZ tervezi a szolidaritási sztrájkot december 5-én 8-9 óra között. Hamarosan tárgyalásokat kell kezdenünk az elégséges szolgáltatások terén. Rutinunk van már, hiszen idén kétszer is sztrájkoltunk, és remélem, nagyon gyorsan sikerül megegyezni a munkáltatóval az ügyben, mi történhet a gyerekekkel ez alatt az 1 óra alatt – nyilatkozta a PDSZ elnöke, aki szerint azt kell megmutatni az országnak, hogy ,,nem sikerül kiölni a magyar emberekből, a szakszervezetekből, a munkavállalókból az együttérzést".

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) november 10-re hirdetett országos szervezésű sztrájkjának elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal növekedjen az ágazatban dolgozók keresete.

Érdekesség, hogy a szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát is dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre csak nő.

A politikai pártok marhatják egymást, vitatkozhatunk, de nincs elfogadható ok, miért ne állnánk ki a szociális szférában tevékenykedő kollégák mellett. Nekünk is millió és egy okunk lenne tiltakozni, de most a nálunk is sanyarúbb helyzetben lévő kollégák érdekében állunk ki – tette hozzá Mendrey László, aki bízik benne, hogy olyan erőt tud a PDSZ felmutatni, ami segíti a tiltakozást.

Még mindig hiszek abban, hogy tárgyalással minden elintézhető, bár ezt többször is kezdeményeztük az elmúlt hetekben, hónapokban, mégsem kaptunk semmilyen visszajelzést. Kormányzati gyakorlat, hogy negligálják a hozzájuk beérkezett panaszokat, észrevételeket. Sztrájk esetében viszont muszáj kijelölni a tárgyalódelegációt – ezt már újságírói kérdésre válaszolva fogalmazta meg a PDSZ elnöke.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48