PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Már megint egy újabb béremelés…
2016. január 06. 17:43, Mendrey László
Cimkék: pdsz, ráció
2013 augusztusa óta nagyjából kéthetente árasztja el a médiát a hír, hogy a pedagógusok béremelést kaptak/kapnak/fognak kapni. Legutóbb a mai napon (január 6-án) a köznevelésért felelős államtitkár – Czunyiné dr. Bertalan Judit – örvendeztette meg hallgatóságát a nagy hírrel, hogy idén szeptemberben(!!!) újabb, ezúttal 3,4%-os emelés jut a közoktatás robotosainak.

Csakhogy ez nem hír, ez terelés. A pedagógus béremelés mértékéről és ütemezéséről a 326-os Kormányrendelet intézkedik. Ennek következménye a szeptemberi 3,4% is. Az, hogy a kormány betartja saját rendeletét – egy civilizált országban nem hír - evidencia.  

Arról azonban szemérmesen hallgat az államtitkári bejelentés, hogy az emlegetett 326-os eredetileg azt is tartalmazta, hogy a pedagógus bérek vetítési alapja a mindenkori minimálbér. Ezt a rendelkezést mindössze egyszer (a legutóbbi választások előtt két hónappal) alkalmazták, majd a szavazatok bezsebelése után eltörölték… Így, évente kb. 1 havi bérnek megfelelő összeggel kevesebbet vihetnek haza kollégáink.

Az a tény, hogy 2018-ban – várhatóan - ismét választások lesznek, talán adhat némi optimizmusra okot… Az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy az oktatás területén súlyos gondok vannak. Mind a nemzetközi, mind pedig a hazai felmérések jelzései egyértelműsítik, hogy az ágazat súlyos válságban van. Ebből nem lehet kilábalni a permanens béremelésekről szóló hurráoptimista nyilatkozatokkal.

A szakmai érveknek fittyet hányó, politikai akarat mentén kikényszerített „reform” kudarca nyilvánvaló. Az oktatás szereplői, a diákok, hallgatók, szülők, tanárok és oktatók már saját bőrükön érzik ennek következményeit. A minisztériumi terelés nem is nekik szól. Őket már nem lehet megvezetni. A kirobbanni készülő elégedetlenség leszerelésére, a társadalom - oktatásban nem érintett - többségét akarják felhasználni. De tévednek, immár sokadszor. Mert amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője. Ők ezt még nem hiszik, de mi tudjuk.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48