PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A PDSZ születésnapján
2015. november 28. 19:37, Mendrey László
Cimkék: pdsz, ráció
November 28-a jeles nap a demokratikus szakszervezeti mozgalom történetében. Éppen ma, hogy 27 évvel ezelőtt néhány tucat lelkes és bátor amatőr, megalakította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, a rendszerváltó szakszervezetet. Nem elsőként, mert néhány héttel korábban már megalakult a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, és a Humanitás (a gyógypedagógusok független szakszervezete), de napjainkra már csak a PDSZ aktív, s nem megkerülhető szereplője a közoktatás mindennapjainak.

Az emberöltőnyi idő alatt bizonyosodott, hogy oka és helye van egy olyan – szakmai érdekvédelmi – szervezetnek, melynek minden egyes tagja a közoktatás aktív résztvevője, tevékeny robotosa. Az idősödő, s ezzel együtt egyre visszafogottabbá váló pedagógus - társadalom érdekeinek oly módon történő képviselete, hogy az egyszersmind a közoktatás egészének a fejlődését is szolgálja, bizony embert próbáló feladat.

A napokban nyilvánosságra került OECD jelentés lesújtó képet fest hazánk oktatásáról. Sovány vigasz, hogy mindazon zuhanás, amit a grafikonok jeleznek, javarészt a súlyosan rövidlátó (már-már vak) fiskális kormányzati törekvések „eredménye”, mindezt – úgyis - nekünk kell helyrehoznunk. Van tehát dolgunk elég. Úgy négy-öt emberöltőnyi időre biztosan elegendő… A pedagógus társadalom képes erre.

Ha… ha visszakapja szabadságát, ha kreativitását bátran kibontakoztatja, ha nem kell fölösleges önigazolásokkal tölteni amúgy is csekély szabadidejét, ha nem kell a törvényes munkaidőn jóval meghaladóan (ingyen) dolgoznia, s ha végre valóban megbecsülik. Mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg. A PDSZ-nek ebben feladata van. Készen állunk rá. Még csak 27 évesek vagyunk…

Jó munkát, sok sikert és boldog születésnapot PDSZ!

                                                                                      A 3-as számú tagkártya tulajdonosa

Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13