PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
PDSZ: sok a probléma a tanévkezdés előtt
2015. augusztus 26. 12:42, Szita Róbert
Cimkék: pdsz, ráció
Kedden megszólalnak a csengők és újra élettel telnek meg az iskolák, ugyanakkor sok kérdés még nem tisztázott a tanévkezdés kapcsán – ezekkel a szavakkal kezdte meg Mendrey László elnök a PDSZ budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóját, szerdán.

Mendrey László a kilenc évfolyamos kormányzati tervekkel kapcsolatos, már fél évet megélt elképzelésről azt hangsúlyozta, hogy ez valóban nem figyelemelterelés. Sajnos az eredmények nem jönnek, sőt, a PISA-eredmények, és a kompetencia-mérések évről évre romlanak.

Hozzátette: ugyanakkor sikeres és működő modell a finnországi és a lengyelországi kilenc évfolyamos alapképzés. A PDSZ elnöke szerint rendkívül kimerítő, fárasztó munka lesz a magyar rendszer kimunkálása, ezért pedig össze kell hívni az oktatási kerekasztalt. A finneknél ez 40 év alatt sikerült, nálunk ez egy lehetőség, és tudjuk, hogy vannak különbségek, és vannak azonosságok is.

 

A szakképzés helyzetével összefüggésben a PDSZ elnöke kijelentette, hogy noha július elsején megtörtént az intézmények átadása az NGM-nek, létrejött a több mint negyven szakképzési centrum, de senki nem tudja, miből működnek majd ezek a központok. A PDSZ elnöke azt is megfogalmazta, hogy a duális képzés aktuális alakulásáról és az átvett pedagógusokról sem tudni semmit, viszont azt tudvalévő, hogy pedagógus-elbocsátásokkal jár együtt ez az átalakítás.

Mendrey hozzáfűzte: a második Orbán kormány hatalomra kerülése óta folyamatos polémia zajlik. És jól tudjuk, mennyire fontos, hogy olyan szakmunkások kerüljenek ki az intézményekből, akik megfelelnek az elvárásoknak.

Magyarországon már nemcsak az orvosok hiányoznak, hanem már a pék, az ács és a villanyszerelő is hiányszakmának nevezhető.

 

A Klik permanens válságáról is részletesen beszélt a Klik elnöke. A 2013. január 1-től működő munkáltatóról elmondta, hogy működése rengeteg problémát hozott magával már eddig is. A hétfői központi tájékoztatón elhangzott egy megdöbbentő mondat itt – tette hozzá, eszerint ,,annak ellenére, hogy nem csökkent a gyermeklétszám a mostani tanévben, ám így is csökkent a Klik által fenntartott iskolákba beiratkozók száma”.

Ez tragédia, hiszen rávilágít arra, hogy a Klik közoktatási, tananyag- és követelményrendszere nem megfelelő, nem jó. Aki megteheti, az elviszi az alapítványi és magánintézményekbe a gyerekeit. A szülők ugyanis ráébredtek arra, hogy amennyiben lehetőségük van rá, megteszik, hogy átíratják a gyerekeiket a magániskolákba – reflektált Mendrey.

Miért is kell mindenkinek ingyen megkapni a tankönyveket, amikor van olyan réteg, mely kifizethetné – tette fel a költői kérdést a PDSZ elnöke, aki ugyanakkor támogatja a köznevelési államtitkár elképzeléseit, miszerint ,,szükség van a tananyag radikális csökkentésére”.

A PDSZ elnöke elmondta, hogy sajnos az elsős gyermekek csak a hetedik-nyolcadik órában tudnak majd testnevelés órákon részt venni, mert addig nem lesz üres a tornaterem.

A Klik éves 500 milliárd forintos költségvetéséről is beszélt, és értetlenségét fejezte ki, amikor a 20 milliárdos hiányt megemlítette. A PDSZ nem tudja, honnan lesz forrás a tartozás-felhalmozás kiegyenlítésére, és azt sem, hogy a hiány újratermelődésének megakadályozását hogyan képzeli a munkáltató.

A PDSZ szerint megoldási lehetőség lehet a Klik szerepének, feladatainak radikális csökkentése, illetve a vegyes működtetés beindítása.

 

A sajtótájékoztató végén a pedagógus etikai kódexről beszélt Mendrey László. A szakszervezeti vezető szerint olyan elvárásokat fogalmaz meg a kódex, melyek idejétmúltak, és olyan szolgalelkű pedagógusokat feltétele, akik majd szolgalelkű gyerekeket nevelnek.

A PDSZ szerint az illegitim szervezet illegitim kiadványa szembemegy a gyülekezési törvénnyel is. Az érdekképviselet szerint vissza kell vonni, de minimum követelmény az önkéntesség, hiszen a Klik alkalmazásában lévő pedagógus ezentúl nem mondhatja majd, hogy ,,a Klik nem jól működik”. Mendrey László hozzátette: kampány indult, és az online petícióban arra kéri a PDSZ a kollégákat, hogy mondják ki, hogy a kódex diszkriminatív és utasítsák vissza annak érvénybe lépését. Ha ez nem valósul meg, akkor csak azt tudjuk elfogadni, hogy ez ajánlás legyen és ne legyen kötelező erejű. Szájkosár és korbácsnak nevezte a kódexet és azt is megfogalmazta, hogy sokan nem értik, hogy egyáltalán mi szükség van rá.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48