PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A PDSZ Országos Választmányának állásfoglalása a Nemzeti Pedagóguskar által összeállított Etikai Kódex tervezetével kapcsolatban
2015. augusztus 11. 17:42
Cimkék: pdsz
A PDSZ Országos Választmánya egyhangú szavazással, a mellékelt határozattal utasítja el a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott Etikai Kódex tervezetet, s erre kéri a közoktatásban dolgozó szakmai és szakmai-érdekvédelmi szervezeteket is...

- A PDSZ Országos Választmánya kategorikusan elutasítja a Nemzeti Pedagóguskar kormány által kierőszakolt létrehozásának ötletét. A 2014 kora nyarán megalakult szervezetet, és az általa összeállított „Etikai Kódexet” illegitimnek tekintjük, hiszen nem tudja maga mögött a pedagógus társadalom túlnyomó többségének támogatását. Megítélésünk szerint a nemzeti köznevelési törvény által oktrojált Nemzeti Pedagóguskar tevékenysége sokkal inkább a hatalom kiszolgálásának eszköze, mint a közoktatás válságának leküzdéséért dolgozó szervezet.

- A közoktatás szakmai, jogi, erkölcsi környezetének meghatározására jogszabályok vannak. Értelmetlen azok duplikálása, hiszen a vonatkozó törvények lefedik a „kódex” által feldolgozott területet.

- A vitára bocsátott dokumentum tele van tetszőlegesen értelmezhető kifejezésekkel, meghatározásokkal (hivatásunk méltóságának megfelelő viselkedés, az öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos általánosságok), a személyes szabadságjogokba ütköző követelményekkel (jelentési kötelezettség, viselkedési elvárások), s egyéb olyan megfogalmazásokkal, melyek teljesítése életidegen a XXI. század iskolájában.

- A „kódex” szellemisége a pedagógust önálló értékrend nélküli, iránymutatásra szoruló végrehajtó vazallusnak tekinti. Ez szemben áll azzal, akit alkotó értelmiséginek nevezünk, s aki nélkül nincs kilábalás a közoktatás mély válságából.

 

Mindezek okán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya elutasítja a tervezetet, s erre hívja fel a közoktatásban érintett szülői, szakmai és érdekvédelmi szervezeteket is.

A közoktatás égető problémáinak megoldásához nincs szükség etikai kódexre. Sokkal inkább alkalmas erre - a közoktatásban érintettek által létrehozandó - Oktatáspolitikai Kerekasztal, melynek megalakítása immár elodázhatatlan.

 

Budapest, 2015. augusztus 10.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48