PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
A PDSZ és barátai nyilatkozata a közoktatás ügyeiről
2015. július 13. 22:38, Mendrey László
Cimkék: pdsz
2015 nyara korántsem ígérkezik nyugodtnak a közoktatás szempontjából. A napvilágra került információk szerint ezen a nyáron (is) komoly, hosszú távú következményekkel járó átalakításra készül az oktatásirányítás. A kisiskolák – ebben a kormányzati ciklusban tervezett – megszüntetésének terve, a kilenc évfolyamos képzési rendszer bevezetésének elképzelése, a gimnáziumi képzés sorsának alakulása, a nyári szünet megkurtításának ötlete, a szakképzés sorsa (a felsorolás távolról sem fogja át a teljes spektrumot) mind olyan kérdés, mely nem nélkülözheti a szakma és az érdekvédelem összefogását.

Számos szakmai szervezet képviselőit hívtuk egyeztetésre a fenti kérdésekben. Megjelentek a HAT, a Hívatlanul, a Magyar Pedagógiai Társaság, a Szakképzési Kollégium és a PDSZ képviselői, akik egybehangzóan fogalmazták meg állásfoglalásukat.

Egyetértettek abban, hogy

• változtatásokra szükség van, de az oktatás rendszere csak egészben kezelhető és reformálható;

• hosszú távú gondolkodásra, teljes körű szakmai egyeztetésre, nyilvános vitákra, hatástanulmányokra van szükség;

• a kilenc évfolyamos képzés, a kistelepülési iskolák hat évfolyamossá alakítása, képzési központok létrehozása önmagában nem lehet cél, csak az eredmények javításának eszköze, de még ehhez sem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek;

• a szakképzés jelen állapotában időzített bomba, mert a munkaerőpiacon elhelyezkedni képtelen, beszélő szerszámokat képez, holott csak a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, sokoldalúan képzett, alkalmazkodni tudó fiataloknak lehet jövőképe;

• az iskolai szünetek átstrukturálása indokolatlan, hiszen nem a diák-szülő-iskola egészséges együttműködését segíti elő, mindössze a gyermekmegőrzés feladatát hárítaná az iskolákra, államilag támogatott jó gyerekprogramok szervezése helyett, miközben nem számol a klímaváltozással, helyi és egyedi sajátságokkal sem.

A résztvevők számítanak a most megjelenni nem tudó szervezetek együttműködésére. Egyúttal kezdeményezik egy oktatáspolitikai kerekasztal sürgős összehívását, melynél minden érintett szakmai és érdekvédelmi szervezetnek helyet kell kapnia.

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48