PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Mendrey László: A politika egyre gátlástalanabb
2013. november 15. 13:30, Szita Róbert - Kiséri-Nagy Ferenc
Cimkék: pdsz
Az elmúlt három héten feldübörgött a kampánygőzhenger. S ami a legmegdöbbentőbb, hogy hallgat a közvélemény, hallgat a jog, hallgat a szakma. Ám a PDSZ nem hallgat! A politika és a politikusok egyre gátlástalanabb „nyomulásával” kapcsolatban kívánta kifejezni tiltakozását szakszervezetünk, a november 15-i sajtótájékoztatón...

A sajtótájékoztató elején Mendrey László megjegyezte, hogy mozgalmas hetet tudhat maga mögött a PDSZ.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma nem tartotta fontosnak, hogy megtisztelje a pedagógusokat, a szakértőket, a rendszerváltást követő minisztereket azzal, hogy eleget tegyen az október 18-i Miniszteri Értekezlet meghívásának - emelte ki Mendrey László.

A PDSZ elnöke arról is beszélt, hogy az Emberi Erőforrás Minisztere (Emmi) nem tartotta fontosnak, hogy eleget tegyen sztrájkbizottsági partnere kérésének és meghívásának, s kompetens személyként részt vegyen a rendkívül fontos témákat feszegető - november 11-i sztrájkbizottsági egyeztetésen. Távolléte és az EMMI küldöttség inkompetenciája miatt így az el is maradt - tette hozzá a szakszervezeti vezető. 

A PDSZ elnöke arról is tájékoztatott, hogy november 15-én ismét levelet írt a Klebelsberg Intézményfenntartó vezetőjének. A Klik elnöke ugyanis többszöri megkeresés ellenére sem tartja fontosnak, hogy a pedagógusokat okkal foglalkoztató számlakompenzációs kérdésre válaszoljon. Ez mindenképp aggodalomra ad okot, hiszen azt feltételezi, hogy mégsem fizetik ki december 31-ig a  kért összeget. Érdekesség, hogy az elbocsátások ügyében feltett kérdésre (volt-e és, ha igen, akkor milyen mértékű elbocsátás) sem adott mindeddig feleletet a Klik elnöke.

Mendrey László hozzátette azt is, hogy a gőzerővel kampányoló pártok egyike sem tartotta fontosnak, hogy a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányát – a politika távoltartását a munkahelyektől – tiszteletben tartsa. Mint elmondta, egy élelmiszerlánc vezetője körlevélben „kéri” alkalmazottait az általa kedvelt politikus melletti tömeges kiállásra, s egy fővárosi kerület polgármestere pedig nem talál kivetnivalót abban, hogy általános iskolásokkal küldjön meghívót saját politikai performanszára - sorolta a legszembetűnőbb problémákat a PDSZ elnöke, majd azt kérte tisztelettel, hogy a pártok tartják magukat távol a gyerekektől és az iskoláktól.

Ezt követően az Index ma megjelent összefoglalójáról és a Népszabadságos újságírónő kálváriájáról (nem engedik be a közintézménynek minősülő általános vagy középiskolákba sem) is szót ejtett a szakszervezeti vezető. Az Index írását egyébként elolvashatják honlapunkon is - a szerk. A sajtótájékoztató végén bejátszotta Hoffmann Rózsa államtitkár egyik legutóbbi, de sokkal inkább megdöbbentő nyilatkozatát.     

A sajtótájékoztatón résztvevő újságírók a számlavezetési kompenzáció költségeivel kapcsolatban érdeklődtek. A PDSZ elnöke szerint a pedagógus társadalom esetében ez a tétel egymilliárd forint alatt van, de a teljes közszféra esetében biztos, hogy több milliárdos a perelhető összeg. 

Képgalériák
2022. február 14.
2022. január 16.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2022. március 21. 23:10
2022. március 18. 22:48