PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
Pécs: Nyertes próbaper
2013. július 15. 18:32, PécsiStop
Cimkék: pdsz
A Kúria helyben hagyta a Pécsi Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletét, így Nagy Erzsébet pécsi pedagógusnak - nem mellesleg a PDSZ országos választmányi tagjának - 3 évre visszamenőleg jár a költségtérítés, amiért fizetését bankszámlára kapta. És az összes többi magyar pedagógusnak is...

Mint ismert, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Pécsett évek óta harcolt azért, hogy az iskolák korábbi fenntartója, a pécsi önkormányzat fizessen kompenzációt, amiért a tanárok bankszámlára kapják a fizetésüket. Így ugyanis többlet költség merül fel.

A PDSZ pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet próbapert indított. Első fokon, a munkaügyi bíróságon ezt meg is nyerte, közel 5500 forint folyószámla-költségtérítést ítéltek meg számára.

Az alperes iskola, az ANK fellebbezett, a Pécsi Törvényszék másodfokon 3500 forintra csökkentette a fizetendő térítést. Az ítéletben rámutatott: nem ért egyet azzal, hogy a banki költségeket teljes egészében a munkáltató fizesse. Például nem csak illetménye felvételére használta a bankkártyát a tanár.

Nagy felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyet a Kúria végzett. A pécsi pedagógus arra hivatkozott, hogy a bankkártyát akkor is fenn kellene tartania, ha semmi másra nem használná, mint illetménye felvételére.

A Kúria tárgyalás nélkül hozott ítéletében kifejtette: a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény egyértelműen rögzíti, hogy a munkavállaló béréhez való hozzájutása egy összegben nem jelenthet számára többlet terhet.

Röviden: a kúria a pedagógusnak adott igazat, az iskolának fizetnie kell. Nagy Erzsébet ügyvédje, Molnár Péter a Pécsi STOP-nak elmondta: a döntés precedens értékű, az ítélet alapján minden magyar pedagógus 3 évre visszamenőleg igényelheti munkáltatójánál a bankszámla-kompenzációt.

Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13